Att se och göra i Skellefteå

Skellefteå är en stad där natur, musik och sport är i fokus. Naturen är alltid närvarande. Många av Skellefteåborna spenderar en stor del av sin fritid med aktiviteter i skog och mark. Fisket är utomordentligt i vattendragen omkring staden. I skogarna omkring Skellefteå finns mängder av spännande vandringsleder och platser som passar perfekt för en utflykt. Skellefteås egen turistbyrå har mycket bra information om hur man som besökare kan ta del av spännande naturupplevelser på bästa sätt.

Musiken är ett signum för Skellefteå. Många av de mest kända svenska rockbanden som har slagit igenom på senare tid har anknytning till staden. Med det stora musikintresset är det inte så konstigt att Skellefteå kan ståta med en av Sveriges största festivaler, Trästockfestivalen. Festivalen pågår under tre dagar och det är fritt inträde.

Ishockeylaget Skellefteå AIK är stadens nuvarande hjältar på sportens arena. Med mycket goda resultat i Elitserien under de senaste säsongerna kan man alltid räkna med att stämningen är på topp i Skellefteå Kraft Arena när det vankas hemmamatch.

För den som är intresserad av kultur är ett besök i Bonnstan ett måste. Bonnstan är ett område med nära 120 kyrkstugor, som har stått nästan orörda i flera hundra år.

Kommunikationer och boende

E4:an löper rakt igenom Skellefteå. Det är således en smal sak att ta sig med bil till staden. Från väster löper riksväg 95 in till Skellefteå. Om kommunikationerna med bil är utmärkta kan man inte säga detsamma om kommunikationerna med järnväg. Skellefteå saknar faktiskt helt järnvägsanslutning. Ett alternativ är att ta tåget till Bastuträsk och därifrån ta buss till Skellefteå busstation. För långväga resor till Skellefteå är flyget kanske det bästa alternativet. Skellefteå flygplats ligger cirka 20 km söder om staden. Flygplatsen har dagliga avgångar till många delar av landet.

Det beror dels på att Skellefteå är centralort för ett relativt stort område, och dels att staden har många större industriföretag som lockar till sig internationella besökare. Det är ganska enkelt att få tag på ett hotellrum i Skellefteå – det gäller bara att bestämma sig för servicenivå och prisklass! För besök till Skellefteå under sommarmånaderna är det dock klokt att vara ute i mycket god tid.